13.4. Четрнаест савета за активно слушање

1.    Пажњу усмеравајте према теми и професору. Избегавајте друге активности које воде паду концентрације. Игноришите шумове, отварања и затврања врата, оно што се види кроз прозор и сл.
2.    Подсетите се шта о теми која се излаже већ знате. Уколико знате шта ће бити тема излагања, нађите времена за њу и припремите се (књиге, ранија предавања, новински чланци, веб странице, подсећње на конкретна искуства, итд).
3.    Настојте да нађете место за седење што ближе професору. Успоставите контакт како бисте касније били у могућности да тражите додатне информације.
4.    Потисните емоције. Током слушања, привремено, оставите по страни своје ставове и претпоставке. Ту сте да чујете шта професор има да каже, а не да сами себе претварате у непристојног и неумереног саговорника.
5.    Ставите се у улогу онога који говори. Слушајте ушима, али и очима. Немојте бити нестрпљиви. Чак и када вам се чини да излагање или презентација иду погрешним током, саслушајте професора.
6.    Не узнемиравајте остале колеге коментарисањем или слањем различитих сигнала при неслагању или слагању са оним што професор каже.
7.    Реагујте на евентуална питања професора. Тиме показујете заинтересованост и пажњу.
8.    Оном ко је говорио, оставите неколико тренутака да предахне након излагања.
9.    Проверите да ли је схваћено оно што је речено кроз:
  • » преформулацију најважнијих тачака, што је најбоља потврда да сте разумели оно што је речено
  • » сажимање најважнијих тачака
  • » питања и тражење објашњења
10.    Разговор са професором после предавања треба да продужите кроз:
  • » навођење властитих искустава што је знак заинтересованости
  • » интерпретацију оног што је речено као показивање схватања
11.    Код постављања питања треба да: кратко изразите захвалност или први утисак о излагању, укратко укажите на оно у вези са чим ћете нешто питати и јасно поставите питање.
12.    Код учешћа у дискусији треба да се укратко осврнете на тачку о којој се дискутује и на начин како је она изложена, формулишете и изрекнете властиту идеју, предлог, сугестију, интерпретацију, затражите коментар или мишљење професора и осталих слушалаца.
13.    Са колегама и пријатељима продискутујте о ономе што се слушало.
14.    Напишите сажетак онога шта сте слушали за накнадно разматрање.
Запамтите: добри ученици и студенти пажљиво слушају, док најбољи ништа не пропуштају.

Comments