13.3. Зашто да активно слушате?

Код активног слушања пажњу усмеравате према професору или другој особи која говори. Активно слушање обично је праћено афирмативним климањем главе, одржањем контакта очима и избегавањем покрета који ометају.
Да би се слушање могло назвати активним, потребно је да користите следеће вештине: парафразирање, постављање потпитања и сажимање.
 • Парафразирање изреченог користите током предавања у сврху разјашњавања изреченог, а састоји се од тога да поновите својим речима оно што сте од професора чули. Враћате оно што је речено ономе ко говори.
  Парафразирање изреченог обично почињете речима „Другим речима…” Или: „Дакле, Ви кажете…“, „Како сам вас ја разумео…“ и слично. На тај начин професору дајете могућност да исправи или потврди оно што сте чули и разумели. ‘
 • Постављање потпитања. У активном слушању веома важна су потпитања јер их постављате у сврху појашњавања онога о чему се говори. Потпитања треба да се тичу искључиво теме разговора.
 • Сажимање се односи на то да укратко препричате оно што је професор рекао. Обично се користи на крају разговора. Циљ је да препричате и сажмете садржај предавања, оно што сте чули и видели у сврху појашњавања проблема и истицања кључних тачака.
Ове три технике не значе да треба да будете сагласни са свим оним што је професор рекао, већ да сте разумели оно што је он рекао.
Приликом слушања треба да избегавате следеће ситуације:
 • Псеудослушање – понашате се као да слушате, али ипак не слушате.
 • Једнослојно слушање значи да примате само један део поруке (нпр. вербални), док други део (нпр. невербални) потпуно занемарујете.
 • Селективно слушање подразумева слушање само онога што вас занима.
 • Селективно одбацивање значи да сте усресређени само на оно што не желите чути. Када се тема коју не желите чути појави у предавању, ви је потиснете и одбаците.
 • Отимање речи. Слушање је усмерено на проналажење тренутка да убаците властити проблем или искуство и скренете фокус предавања на себе.
 • Одбрамбено слушање или дефанзивно слушање се јавља када изјаве професора доживљавате као напад на који одбрамбено реагујете. На тај начин онемогућавате нормалан ток разговора.
 • Слушање у заседи. Слушате са циљем нападања професора.

Девет златних правила активног слушања су:

1.    Ставите се на место професора.
2.    Престаните са унутрашњим дијалогом.
3.    Концентришите се на оно што се говори.
4.    Покажите да слушате.
5.    Парафразирајте кад год можете.
6.    Проверите детаље ако нисте сигурни да ли је схваћено.
7.    Водите рачуна о ономе што професор није изговорио.
8.    Напишите најважније детаље поруке.
9.    Слушајте „између редова“.

Comments