13.2. Како да утичете на професоре?

Успех на одређеном предмету умногоме зависи од тога да ли и на који начин комуницирате са професором. Професори воле ученике који показују интерес за њихово предавање и који постављају добра и логична питања.
Постоје различите стратегије да покажете заинтересованост за предавање и добијете наклоност од професора. Ово су девет најчешћих:
1.    Приликом комуникације са професором добро је да му ставите до знања да су неки делови градива или укупна предавања добро конципирани и реализовани, али не треба да се устручавате да на културан и директан начин укажете на ставке које својим предавањем није испунио.
2.    Добро је да знате и да користите име професора. Професори воле да их ословите именом и презименом.
3.    Ставите до знања професору да цените њега и његов предмет.
4.    Настојте да гледате на градиво и излагање професора из његовог угла.
5.    Избегавајте жучне расправе, препирке и свађе са професорима.
6.    Немојте критиковати професора без основа, проглашавати га неспособним и жалити се стално у вези са његовим предавањима. Боље се концентришите на градиво и на уљудан начин разговарајте о проблемима са разумевањем градива.
7.    Ако кроз расправу утврдите да нисте у праву, то треба и да признате. Наравно, очекује се и да професор призна кад није био у праву.
8.    Када стављате примедбе, увек нагласите професору да вам је намера да од предавања добијете највише што се може.
9.    Похвале градива и предавања треба да буду искрене. Немојте да ласкате како бисте евентуално добили бољи статус. Већина квалитетних професора зна да препозна лажна ласкања и такве ствари сматрају негативним код ученика.

Comments