13.1. Како да се припремите и понашате на предавању?

Припрема за предавања подразумева обављање следећих активности:
1.    Уколико је на претходним предавањима било задатака које је требало да решите, то пре предавања свакако и урадите.
2.    Непосредно пред предавање се концентришите и припремите за предмет предавања. Прочитајте белешке са претходних предавања пре почетка новог.
3.    Ако је то могуће, прочитајте и конципирајте градиво које ће тек бити изложено на предавању. Ово омогућава да унапред знате шта није јасно и да, ако то не добијете на предавању, реагујете и од наставника тражите објашњење одмах.
4.    Код читања белешки припрема за предавања на маргинама прочитаног треба да унесете кратке белешке и означите оно што је схваћено, оно што није схваћено, запишите могућа питања за наставника или колеге.
5.    На предавања долазите на време. То је манир лепог и пристојног понашања, а може вам бити корисно јер професори не воле кашњења на своја предавања.
6.    У учионици или амфитеатру одаберите место које вам највише одговара, тј. мјесто са кога се чује и види професор и са кога ћете моћи да разговарате са њим.
7.    Током самог предавања немојте зевати, не гледајте около по сали или учионици, не разговарајте у време док други излажу, не размењујте папире и оловке, без разлога не скрећите пажњу колега и наставника.
8.    Слушајте пажљиво предавача током предавања. Покушајте да брзо процените шта је од реченог више, а шта мање важно. Добро је да знате да одвојите неважно од важног јер ћете на тај начин записивати кључне ствари, а у каснијој припреми испита то ће вам бити од велике користи. Брзо писање може бити од користи код хватања белешки са предавања, али не треба да аутоматски записујете све што је речено. Треба да слушате довољно дуго и записујете само оно што је наглашено или оно за шта процените да је важно.
9.    Додатна објашњења од предавача тражите што пре. То не значи да треба да га прекидате приликом излагања градива. Најбоље је да питања запишете у свеску и да на крају предавања искористите ово своје право. Неки професори стимулишу прекидања и постављања питања.

Како да хватате белешке на предавањима?

Писање белешки са предавања веома је важан део у припреми испита.
Најважнија ствар коју треба да схватите је да хватање белешки на предавањима није механичко писање реченица које професор изговори. Оне треба да буду резултат бележења вашег разумевања идеја и концепата који су били предмет предавања.
Већина ученика и студената записује све што професор или наставник каже. Резултат таквог хватања белешки је мноштво непрегледних информација и података које најчешће не разумете и у којима не можете да се снађете.
За квалитетно хватање белешки битне су три ствари:
1.    да поседујете и примењујете критичко размишљање
2.    да активно и циљано слушате и
3.    да умете да процените професоров стил излагања.

У наставку ће вам бити представљено девет једноставних препорука како да водите своје белешке са предавања:
1.    Пре самог процеса хватања белешки са предавања истражите начин на који професор излаже своје градиво. Затим направите организацију својих белешки. Размислите како ће изгледати, како ће бити структуиране итд.
2.    Набавите добар нотес из ког ћете моћи извадити странице. Често ћете приликом спремања испита неке странице морати да пресложите, неке да допуните и додатно развијете. Зато вам нотес оваквог формата ту замисао умногоме олакшава.
3.    Свако ново предавање, сваки нови процес хватања белешки почните на новој страници. Најбоље је да на тој новој, првој страници испишете основне информације о предавању и да белешке почнете од наредне странице.
4.    Кад год је могуће, користите шеме, графиконе, мапе, скице, табеле и сл.
5.    Приликом хватања белешки избегавајте стриктно навођење речи професора.
6.    Оставите мало већи простор на левој маргини. Тај простор вам може послужити за навођење неких напомена, дефиниција, интересантних идеја.
7.    Белешке обавезно прегледајте пре наредног предавања или пре читања новог материјала.
8.    Белешке организујте тако да се резиме или сиже целокупног предавања налази на крају странице тог предавања. Сиже можете направити и на почетку лекције. Овакав концепт вам умногоме олакшава процес учења у каснијем периоду и штеди значајно време како се испит приближава јер ћете претходно научено градиво брзо и ефикасно понављати читањем резимеа.
9.    Простор на страници за хватање белешки организујте на следећи начин:
  • Наведите прво датум предавања.
  • Затим упишите редни број предавања.
  • Потом запишите наслов предавања.
  • После тога наведите имена професора, наставника, асистента.
  • Онда следи процес хватања белешки..
  • Када завршите са хватањем белешки, прочитајте белешке минимум једном.
  • Затим, сажмите текст након предавања. То подразумева:
a.    вађење кључних речи везаних за ту лекцију
b.    записивање интересантних фраза
c.    прављење списка питања на које немате одговор

  • Увежите информације и текст белешки са другим изворима информација (претходна предавања на сличну тему, додатна литература, интернет извори...).
  • Формулишите најважније идеје и закључке.
Након ових фаза процес учења може да почне.

Comments