12.1. Осам начина како да се концентришете

Приметили сте да у неким ситуацијама, када учите, ваше мисли лутају од једне до друге теме, спољни догађаји вам скрећу пажњу, садржај је досадан, тежак и није вам интересантан.
Једна од најважнијих ствари у учењу јесте способност концентрисања односно усмеравања мишљења. Оно представља способност фокусирања на одређену активност било да читате градиво, одговарате на испиту, решавате тест и сл.
Поента концентрације у учењу је да успете да елиминишете све оно што одвраћа вашу пажњу у процесу учења.
Како да постигнете концентрацију неопходну за успешно и ефикасно учење?
Постоји неколико начина:
1.    Нађите место на ком ћете учити. И не мењајте га. Немојте мењати столицу, радни сто, осветљење и непосредно окружење.
2.    Умањите прекиде. На пример:
а.    Избегавајте држање фиксног и мобилног телефона у близини места за учење. Научно је доказано да сваки прекид рада, захтева 15-20 минута времена за ново загревање и успостављање концентрације.
б.    На врата собе у којој учите ставите јасан натпис да вас не узнемиравају.
3.    Придржавајте се плана учења. Испуните сваку планирану активност. Неиспуњење само једне планиране активности може променити читав ток реализације плана и може довести у питање читав процес учења.
4.    Фокусирајте се на учење. Пре почетка учења узмите неколико минута да резимирате научено, да размислите шта ће вам све бити потребно током процеса учења, да се подсетите успешних стратегија које сте користили у претходним учењима.
5.    Дајте себи неки подстицај. Мотивишите се. Одредите награду коју ћете себи приуштити по завршетку учења (излазак са друштвом, омиљена ТВ серија, филм, храна коју волите и сл).
6.    Ако осетите умор, након неког времена промените тему или предмет који учите. Али и овде морате водити рачуна. Превише промена тема може проузроковати мало тога урађеног и запамћеног. Препоручује се да у току једног дана не идете на више од три нове теме или предмета.
7.    Мењајте стилове учења. Промените методу читања, технику мотивације за учење. Покушајте са групним учењем. Криерајте испитна питања на која ћете учењем одговарати. Посаветујте се са ментором или професором око избора најбољег метода учења градива. Ако примените више различитих активности у учењу, имаћете боље резултате у учењу.
8.    Направите план садржаја за паузе и одмор и придржавајте га се. Током паузе радите нешто потпуно другачије од учења: прошетајте, освежите се, идите на рекреацију и сл.
Comments