11. ПИСАЊЕ‎ > ‎

11.2. Десет упутстава за ефективно писање

Представљамо вам десет основних савета за све облике писања.
1.    Врло је важно да редовно пишите, било да је то израда стручног или семинарског рада или обично извлачење теза из уџбеника. Више писања значи бржу изградњу вештине квалитетнијег писања. Добро писање спада у ред вештина које се код студената и ученика веома цене. Оно одражава ваш стил и личност.
2.    Писање вам такође помаже у стварању процеса концизнијег мишљења. Постоји једна изрека која каже да се не зна шта човек мисли, док се то што се мисли не напише.
2.    Одредите себи рокове у писању. Они вам могу бити од велике помоћи, јер ћете посвећивати више енергије и концентрације писању.
3.    Водите рачуна да приликом писања упоредо прегледавате и уређујете текст.
4.    Битно је и да водите рачуна о дужини текста приликом писања. Дужина може значајно утицати на квалитет стила писања.
5.    Пишите једноставне мисли. Једноставним реченицама. Једноставним речима. Без компликованих или непотребних речи или фраза или придева. Настојте да учините писање занимљивијим и свежим. О којој год теми да пишете, она не мора бити сувопарна и досадна.
6.    Пишите кратким реченицама. Што су краће реченице, то боље.
7.    Стално одржавајте ритам реченица. Неколико дужих реченица пресеците кратком и обрнуто.
8.    Непрекидно одржавајте ритам пасуса. Неколико дужих пасуса пресеците кратким и обрнуто.
9.    Приликом сређивања текста, примените технику сечења: дуге реченице одвојите зарезом и претворите их у више кратких реченица.
10.    Како бисте боље ревидирали и средили текст, корисно је да његову прву верзију оставите на неколико дана. Остављањем временског размака између писања нацрта текста и његовог уређивања, добићете много више идеја, бићете свежији и квалитетније ћете уредити текст. Зато, сачекајте пар дана и поново прочитајте и исправите где је шта потребно.


Comments