09.2. Откријте како да решите испитни стрес

Није необично да осетите велики стрес пред сам почетак испита или још чешће за време трајања испита.
Испитни стрес је стање у ком постаје готово немогуће да размишљате. Што дуже траје, стање се само погоршава.
Обично се јавља након што сте прочитали испитна питања и нисте одмах знали тачне одговоре.
Неки од симптома испитног стреса који вам се могу јавити су: недостатак концентрације, брзо дисање, мучнина, влажни дланови, осећај врућине, блокада мозга (мисли пролазе пребрзо да бисте их могли записати, не можете се ничега сетити).
Следеће четири методе омогућавају да умногоме смањите симптоме предиспитног и испитног стреса:

1.    Застаните. Преузмите контролу над својим телом. Почните да контролишете своје дисање. Дубоко удахните, задржите дах и полако издахните. Поновите то неколико пута.
2.    Понављајте стално у себи: „Ја сам способан да се суочим са овим изазовом. Вредно сам радио и припремао се за испит. Не прихватам да не знам ништа.
3.    Немојте покушавати да одговорите на сва питања или да решите све задатке одједном. Полако. Један по један. Немојте бринути о следећем питању док одговарате на садашње. Забринутост вам у том тренутку неће помоћи.
4.    Размишљајте позитивно. Будите оптимиста. У најгорем случају треба да знате: пад на испиту није најгора ствар која вам се може десити у животу. Живот је пун успона и падова. Пасти на испиту није ништа страшно. Поправићете резултат врло брзо, већ у следећем року.
Comments