08.09. 28 савета за управљање временом у учењу

Пред вама се налази 28 најважнијих савета за ефикасно управљање временом у учењу:
1.    Важне ктивности у учењу обављајте рано ујутру јер се време за обављање тешких задатака проналази све теже како дан одмиче.
2.    Почните дан са позитивним размишљањем. Покушајте да мислите о позитивним стварима на самом почетку дана. Ово ће вам помоћи да уђете у позитивно стање свести.
3.    Имајте лагани доручак без журбе и крените на учење релаксирани. Добар доручак ће вам дати енергију потребну за дан пред вама.
4.    Почните рад што је чешће могуће у исто доба дана. Људска бића су подложна навикама. Условите сами себе како бисте започели посао у одређено доба дана.
5.    Покушајте да избегнете јутарње навике. Гледајте да избегнете или спречите јутарње ритуале као што су слушање вести, гледање телевизијског програма, читање новина и слично. Пребаците ове активности у мање продуктиван период дана као што је пауза за ручак или касно поподне.
6.    Искључите рачунар док учите. Не дозволите да вас четовање или примање електронске поште поремети у учењу. Одвојите време за слање и примање мејлова. Два термина дневно су сасвим довољна.
7.    Избегавајте слање СМС порука и причу телефоном у време учења. Могу вас значајно пореметити. У периоду паузе ова актвност је дозвољена.
8.    Добро поређајте приоритете. Направите разлику између хитног и важног. Хитно може врло често бити „ћорак” који вам само одузима време. Честа грешка је да се енергија губи на хитне послове и да се све остало оставља по страни. Радите на томе да смањите хитне задатке које морате обавити да бисте имали времена за важне. Означавање или подвлачење циљева на вашој листи обавеза може вам помоћи да важне ствари не постану хитне.
9.    Завршите започети задатак пре него што пређете на нешто друго.
Размислите на тренутак колико је времена потребно за припрему важног задатка. Уколико задатак прекинете на пола пута, постоји велика шанса да ћете морати да поновите овај припремни део посла. Треба избегавати прелазак са једног посла на други и резервисати довољно времена да би се важан задатак завршио. Уколико је прекид неизбежан, направите белешку о стварима које ће вас подсетити на то о чему се ради, по повратку на овај задатак. То ће вам уштедети доста времена.
10.    Не посматрајте радни сто као место за одлагање папира. Папири могу да вам одузму сат дневно ако стално нешто тражите и ако вас то стално омета. Многи људи имају навику да им радни сто постане гомила спискова обавеза, докумената, писама, телефонских порука итд.
11.    Задатке са којима се суочавате, решавајте поступно. Никако не чекајте да се нагомилају како бисте тек тада почели да их решавате.
12.    Размотрите ваше биолошко време. То је време дана када се осећате најбоље. Да ли сте раноранилац, ноћна птица или најбоље функционишете поподне? Ефикасно управљање временом је када знате кад сте у најбољој форми и када то време користите за оно што је битно.
13.    Урадите праву ствар. Истакнути експерт из области менаџмента Петер Друкер каже: „Урадити праву ствар је важније, него да ствари радите како треба.” Урадити праву ствар значи успешност, обављање ствари значи ефикасност. Прво се усредсредите на успешност (препознајте праву ствар), а онда се концентришите на ефикасност (да радите како треба).
14.    Немојте бити перфекциониста. Не постоји апсолутно савршена особа. Треба да тежите да ствари које радите буду близу савршенства, али перфекционизам, непотребно поклањање пажње детаљима, може бити форма одлагања задатака.
15.    Избегавајте непланиране активности. Сви понекада добијемо нагон да изненада урадимо нешто дугачије приликом учења, нпр. да телефонирамо и накратко поразговарамо. Као правило, ваш учинак ће бити смањен због таквог понашања јер вас за тренутак одвлачи од приоритета.
16.    Користите паузу у одређено време и задржите добар темпо рада. Увек има времена за паузу. Интензиван рад у дужем временском периоду се не исплати. Ваша концентрација и ефикасност се смањују и почињете да правите грешке. Паузе никад не треба посматрати као губитак времена. Оне су заиста неопходне. Најбоље је имати регуларне, кратке паузе. Ово ће вам обновити енергију за задатак којим се бавите.
17.    Набавите роковник где може водити рачуна о свом времену. Записујте активности, обавезе и догађаје да бисте меморију ослободили за учење.
Можете користити и дневник. Дневник би требало да садржи главну листу (урадићу га временом), дневну листу (урадићу данас) и подсетник.

Листа главних активности

Прека потреба

Листа дневних активности

Подсетник

 

неопходно урадити

Петак 14. Март

 

9

 

10

 

требало би урадити

11

 

Важност

12

 

13

 

можда би требало урадити

14

 

15

 

16

Све записујте!
Дневник може бити папир или лични планер, шта год вама одговара, али требало би да обухвати и пословне и кућне обавезе и да буде мали и преносив.
18.    Додатно време можете пронаћи ако одредите дан у недељи када устајете сат времена пре или крећете на спавање сат касније него обично.
19.    Научите да кажете „не”.
Једна од најкраћих речи коју је најтеже изговорити. Концентрисање на задатке вам може помоћи. Ограничавање времена за важне ставри, али често непланиране, као што су породица и пријатељи, такође може да помогне. Као прво, морате бити убеђени да сте и ви и ваши приоритети важни - чини се да је то најтежи део у учењу да кажете „не”. Када једном постанете убеђени у ту важност, рећи „не” неважним стварима у животу, постаје једноставније.
20.    Добро искористите вишак времена. Повремено ће вам се појавити неки вишак времена. Искористите ово време за рутинске задатке или за планирање.
21.    Размислите о времену у току дана када можете очекивати највише „прекидања”. Планирајте своје активности између ових делова дана, тако да задатке можете извршавати без узнемиравања и на разуман и рационалан начин.
22.    Мањи недовршен посао завршите на крају дана. Покушајте да завршите мањи, недовршен посао (читање мејлова, сређивање стана, телефонирање пријатељима и сл) после завршетка учења.
23.    Један сат у недељи посветити се уређењу собе, радног простора. Уредност осигурава прегледност, а прегледност омогућава управљање временом.
24.    Ако се суочите са кризном ситуацијом, запитајте се зашто се то догодило и одредите главни разлог. Свака кризна ситуација има главни разлог. Већина кризних ситуација су се дешавале и пре. Не дозволите да се понове.
25.    Никад немојте потпуно да попуните све дане и сате у недељи. Оставите простора за хитне ствари које могу да искрсну.
26.    На крају сваког радног дана припремите се за следећи радни дан.
27.    Завршите учење са позитивним стањем духа. Дозволите себи да се осећате задовољно након што сте завршили учење. Заборавите на своје муке и радујте се због успеха који сте остварили тог дана.
28.    Придржавајте се плана трошења времена јер је у супротном бескористан.

Comments