08.07. Девет стратегија за добро коришћење времена у учењу

У процесу учења треба да будете свесни како користите своје време. Време је важан ресурс у организовању, одређивању приоритета и постизању циљева у учењу. Али и за друге активности – дружење, породицу, хоби итд.
Пред вама су корисне стратегије за ефикасно управљање временом у учењу:
1.    Увек дефинишите сопствене циљеве што је јасније могуће.
Да ли имате осећај да не радите оно што желите јер нисте поставили циљеве? Један од фактора који издваја успешне ученике и студенте је њихова способност да размисле шта желе да постигну и имају записане циљеве које константно обнављају. Ваши дугорочи циљеви треба да утичу на ваше дневне активности и да буду на вашој листи обавеза. Без циља људи одлутају на личном плану и плану учења.
2.    Анализирајте како трошите време.
Да ли проводите довољно времена на пројектима (иако можда нису тако хитни сада) који су потребни да развијете себе или своју каријеру? „Која је најбитнија употреба мог времена сада?“ То је питање које би могло да вам помогне, ако га постављате себи често, да се фокусирате на важне задатке и престанете да гледате задатке који се чине хитним (или пријатним), али нису битни за ваше циљеве.
3.    Имајте план.
Како можете остварити циљеве без плана? Већина људи зна шта жели, али немају план да то остваре, осим обичним напорним радом. Научите да састављате листу обавеза, користите дневне и недељне планере. У планер унесите све битне догађаје у вези са школом или факултетом. Када су писмени и усмени испити, колоквијуми, тестови, до када треба предати семинарски рад итд. Када су консултације, састанци, вежбе. План можете представити и графички ако вам је тако лакше.
Ваш годишњи план треба да се дневно ажурира и преуређује како постепено постижете зацртано. Успешни људи константно праве листе. То им омогућава да воде рачуна о приоритетима и да буду флексибилни на промену приоритета. Ово би требало радити и са личним и плановима учења.
Лекција коју треба да научите је да што више времена проведете планирајући ваше време и активности, више ћете времена имати за те активности. Постављањем циљева и уклањањем лопова времена - и таквим поступањем сваког дана - схватићете да ћете имати додатно времена недељно да искористите на оне активности и људе који су вама најбитнији.
4.    Анализирајте планиране активности.
Проблеми ће се увек јављати, вредност доброг плана је да их на време препознате и нађете решења. Добро управљање временом омогућава да мерите колико сте близу циљева јер оно што можете да мерите, можете и да контролишете. Увек покушајте да делујете превентивно. Добра стратегија учења је да испланирате ревизију пређеног материјала једном недељно.
5.    Запишите шта све треба да урадите, затим одлучите шта ћете урадити одмах, а шта касније, за шта ћете задужити неког другог, шта ћете одложити за неки наредни период.
6.    Потребно је да одредите на колико ћете правити паузе у учењу.
Да ли је то 45 минута, један сат? Колико ће временски износити паузе? Њихову динамику. Некад ће вам бити потребне чешће паузе, на пример ако је материја тежа.
7.    Седма битна ствар је да научите да задатке поређате по приоритету. Гледајте да кад крећете са учењем, почнете од тежих ствари.
8.    Искористите време за учење до максимума.
Не морате учити само за радним столом. Можете учити када путујете аутобусом, преслишавати се током трчања или шетње и сл.
9.    Непосредно пре часа резимирајте оно што сте научили.
Такође, после часа, резимирајте испредавано градиво. Доказано је да се највише заборавља у року од 24 сата, уколико се не резимира.

Comments