08.05. Стратегије за побеђивање одуговлачења

1.    Закажите састанак са самим собом. Одлучите када ћете га одржати и издвојите време.
2.    Нека буде видљиво оно што радите. Нпр: отворена књига на радном столу. Уколико се налази тамо, подсећа вас на учење, а и лакше је да почнете.
3.    Устаљена рутина. Непријатни задаци који се рутински раде, не раде се свесно па се много лакше обављају.
4.    Створите слику будућности. Шта ако успете да завршите задатак? Колико ћете се добро осећати да видите задатак завршен у потпуности?
5.    Започните дан тешким задатком. Уместо да размишљате о непријатном задатку целог дана, завршите с њим и будите задовољни. Нека вам ово постане навика: један тежак задатак на почетку сваког дана.
6.    Гледајте на учење као на прилику. Ако не постоји добар разлог, зашто нешто уопште радите?
7.    Енергија. Физичка спремност и сан ће утицати на Вашу способност да изађете на крај са задацима на одлучан и енергичан начин. Према томе, редовно вежбајте и доста спавајте.
8.    Баците се на посао и крените. Не брините око планирања сваког детаља, само почните и излазите на крај са детаљима како на њих наилазите. Када једном почнете, многи задаци постану пријатнији и буду брже одрађени.
9.    Радни сто који не привлачи пажњу. Нека вам сто буде уредан, не треба да има ништа примамљиво на њему. Такође, држите своје паузе подаље од свог радног стола тако да на уму имате: „Радни сто значи учење.
10.    Таск-мастер. Замолите пријатеља, брата, сестру да буде Ваше званично „звоцало”, да Вас подсећа дневно или недељно. Уживаће да вам помажу...
11.    Уживајте у задатку. Пронађите начин да вам задатак буде пријатан. Гледајте на њега као на игрицу или пронађите неке од аспеката који су пријатни. Говорите себи да волите да га радите.
Comments