08.03. Шест великих крадљиваца времена у учењу

Чак и када имате добру намеру да завршите обавезе око учења, у току једног дана постоје крадљивци времена који ће покушати да вам одузму драгоцено време.
Постоји шест великих крадљивца времена који вас ометају у извршењу ваших активности у учењу:
1. Слабо планирање
Виктор Иго је једном рекао: „Где нема плана, убрзо завлада хаос.” Ученици и студенти често пропуштају да планирају. То доводи до тога да своју пажњу усмеравају на мање битне ствари, а пропуштају да заврше важне послове. Планирање активности је одличан начин да ово спречите.
2. Недостатак приоритета/циљева
Ово је вероватно највећи/најважнији лопов времена. Утиче на све што обављамо и на личном и на плану учења. Они који током дана остваре највише, знају тачно шта желе да остваре. На несрећу, многи од нас мисле да се циљеви учења постављају годишње, а не дневно. Резултат тога је превише утрошеног времена на небитне ствари, а не на ствари које су важне у нашем учењу.
3. Одлагање
Лепо је планирати време, али је бескорисно ако одгађате ваше обавезе. Највећи лопов времена није доношење одлука, него избегавање доношења одлука. Ако већ остављате нешто за касније, гледајте да то буду мање битне ствари, оне које неће оставити последице због неизвршавања. Одлагање неважних ствари може имати позитивну вредност у вашем дану. Велики проблем представља одлагање важних ствари.
4. Прекидања
Добро планирате време, не волите одуговлачење, али и поред тога не стижете да завршите све послове. Питате се шта је узрок?
Прекидања.
Прекиди су велики „убица времена”. Они вас у значајној мери могу лишити продуктивности. Откривено је да се за један сат неометаног рада уради исто колико и за четири сата ометаног. Истраживачи са Универзитета Илиноис су открили да нам је после једног минута ометаног рада потребно 15 минута времена да се вратимо на ниво концентрације пре ометања.
Ако сте ометени 10 пута током дана, изгубили сте два и по сата сконцентрисаног рада.
Прекидање долази из два извора: од особа и електронским путем (мејл, факс, фиксни или мобилни телефон...).
Телефон, најважније средство комуникације, може бити највећи непријатељ ефикасности. Ако не знате како да контролишете његову употребу, може вам се учинити да нисте студент или ученик, већ да сте запослени у телемаркетингу.
Прекидања могу бити добра и лоша. Постоје прекидања која су важна и која прихватате безусловно. Она за вас имају вредност и добродошла су вам (нпр. позвао вас је колега да вам саопшти да је сазнао питања која се могу појавити на испиту или се јавио да вам саопшти да је успео да реши задатак или проблем у вези са учењем који вас је обоје мучио претходне недеље). Наравно да ћете овакве прекиде дочекати са одобравањем.
Али има прекидања која имају малу или скоро никакву вредност (нпр. навратио вам је рођак да вам преприча синоћну фудбалску утакмицу или позвао вас је пријатељ да вам исприча своје љубавне јаде...). Оваква прекидања вас одвлаче и спречавају да будете продуктивни када то желите бити.
Знати како да изађете на крај са прекидима је једна од најбољих ствари коју можете да научите.
5.Превише труда
Многи ученици и студенти имају осећај да морају да заврше све у току једног дана и не дају себи времена да ураде ствари како треба. То води до пола довршених пројеката учења и осећаја неуспеха.
6.Претрпан сто
Када прочитате овај пасус, погледајте сто. Ако можете да видите мање од 80% површине стола, онда вероватно патите од „стоног стреса“. Најуспешнији ученици и студенти раде на рашћишћеним столовима.

Тест: Крадљивци времена

Следећа питања требало би да вам помогну да утврдите како контролишете крадљивце свог времена

Увек

Често

Понекад

Ретко

Телефон вас гњави док учите.

 

 

 

 

Телефонски разговори су скоро увек непотребно дуги.

 

 

 

 

Пријатељи или колеге прекидају ваше активности да би вам испричали своје проблеме или да би ћаскали.

 

 

 

 

Родитељи, брат или сестра прекидају ваш рад упадајући без упозорења.

 

 

 

 

На столу имате гомилу ствари са којима радите.

 

 

 

 

Тешко вам је да утврдите и испуните крајње рокове, сем под притиском.

 

 

 

 

На столу имате превише папира, књига и других материјала за читање који вам одизимају пуно времена.

 

 

 

 

На столу имате превише папира, књига и других материјала за читање који вам одизимају пуно времена.

 

 

 

 

Остављате за последњи час важне задатке који изискују много концентрације.

 

 

 

 

Не можете да одредите своје задатке и приоритете. Они су збуњујући и променљиви.

 

 

 

 

Често се бавите секундарним стварима.

 

 

 

 

Не правите дневни план рада.

 

 

 

 

Увек покушавате да урадите ствари што боље. Превише сте обузети детаљима.

 

 

 

 

Често решавате проблеме које би и други решили на довољно квалитетан начин.

 

 

 

 

Запишите поене за сваку колону.

=

=

=

=

Помножите збир сваке колоне вредностима које су приказане.

X0

X1

X2

X3

Укупан збир

=

 

 

 

 

=

 

 

 

Резултати: Од 0 - 9 поена:
Допуштате себи да сваког дана будете оштећени од стране крадљиваца времена. Пошто не планирате своје време, они вам одузимају већи део времена.
Од 10 - 19 поена:
Покушавате да инсталирате сигурносни систем да вас заштити од крадљиваца времена. Али систем не ради тако прецизно и довољно редовно.
Од 20 - 29 поена:
Управљате својим временом довољно добро, али примећујете неке проблеме и слабе тачке у свом систему контроле времена кроз које би крадљивци времена могли извршити напад на ваше драгоцено време.
Од 30 - 39 поена:
Ваше драгоцено време неће лако упасти у руке крадљивцима времена. Честитамо, ви сте модел за све оне који желе да науче да управљају својим временом.
Comments