08.11. Упитник: Ваши приоритети и како проводите своје време

Пред вама се налази квадрант (слика испод) који ће вам помоћи да на лак начин управљате временом у учењу као и да поређате своје активности према критеријумима хитности и важности.
Састоји се од четири поља:
I квадрант говори о активностима које су истовремено и ургентне и важне. То су оне ствари које не могу да се помере. На пример, излазак на испит, контролни рад, колоквијум... Постоји тачно утврђен термин када је испит, контролни, колоквијум. Ове ствари ученици и студенти обично добро процењују.
II квадрант је кључ вашег управљања временом у учењу. Ту се огледа ваше умеће управљања приоритетима. Подразумева ствари које делују као да нису хитне и да се могу одложити. Међутим, такве активности имају веома велику важност. Нпр. одлазак на предавање или консултације са професором. То су активности које можете пропустити или одложити. Али то неће бити корисно за вас. Редовни одласци на предавања и консултације са професорима су важан део стратегије успешног полагања испита. У овом квадранту треба да наведете ваше најважније активности у учењу.
III квадрант говори о активностима које на први поглед делују као хитне, али и ако их померите, неће се ништа драматично десити. На пример, нисте се видели са пријатељем дуго времена. Сматрате да то треба да урадите што пре. Али обавезе око учења вам то не дозвољавају. Ништа страшно. Јавићете пријатељу да вам се испит приближава, да вам је сад учење најважније и да ћете му се јавити чим завршите са испитом. Изласци и опуштање јесу важан део стратегије учења, али нису њени круцијални елементи.
IV квадрант говори о задацима који се могу померити и одложити, који не заузимају високо место на вашој лествици приоритета и које ћете обично завршавати ако сте успешно завршили задатке из I, II, III, IV поља. Рецимо, гледање телевизије, одлазак у биоскоп, позориште, на фудбал и сл. Или на пример одлазак на планину или море. Оне јесу битне у вашем животу, али знају се приоритети (уписати годину, положити испит или колоквијум, написати семинарски...). Ове активности обично долазе на крају, као награда за уложени труд у учењу.
Сада, у сваки квадрант временске матрице наведите и упишите активности које обављате.

 

 

ТАБЕЛА УПРАВЉАЊА ВРЕМЕНОМ

 

 

ХИТНО

НИЈЕ ХИТНО

В А Ж Н О

I

 

II

М А Њ Е В А Ж Н О

III

 

IV

Током наредне недеље пратите како проводите своје време. Да ли сте остварили своје приоритете из другог квадранта? Ако нисте, зашто?
Направите план како да следеће недеље боље остварите своје приоритете из другог квадранта и прикажите га овде. Нека он буде део алата које користите у планирању, прикажите све задатке које би требало обавити.
Сада знате где трошите највећи део свог времена. Да ли сте заинтересовани да подигнете границу? Да ли желите да се извучете из првог, трећег и четвртог квадранта и да све пребаците у други? Хајде да видимо како се то може постићи.
Који су то мали проблеми који вам блокирају енергију? Која је сврха вашег учења? Размислите неколико минута и запишите своје мисли о томе где сте ви сада у односу на ваш циљ учења.
Немојте мислити да је необично то што имате потешкоћа са учењем. Многи ученици их имају. Веома често вам може помоћи стратегија размишљања о „првој ствари“. Имајући прву ствар на уму, одговорите на следећа питања:
1. Да ли заиста желите да тражите и следите сврху учења? Ако је тако, зашто? Ако није, зашто?
2. Шта добро функционише у вашем учењу, а шта не?
3. Шта бисте променили у свом учењу?
4.  Пре него што се претрпате задацима, наведите листу малих промена које можете одмах да спроведете уместо да покушавате да све одједном преузмете на себе.
5.  Сада када сте записали неке од ствари које можете „одмах” да учините, направите неколико реалистичних, дугорочних циљева и стратегија које ће вам помоћи да напредујете на путу. Можда бисте могли да своје циљеве погледате и кроз перспективу навика.
6.  Како ћете се осигурати да ћете се безусловно придржавати постављених циљева и стратегија?

Comments