07.4. Осамнаест закона ефикасног учења

Успешно учење није привилегија генијалних људи. Неки људи уче боље, други лошије. Они који уче успешније, само раде одређене ствари другачије, примењују одређене методе, технике и тактике.
Добра ствар је да и ви можете научити законе и принципе учења и успешно их применити приликом реализације пројекта учења.
Битно је да запамтите: свако може научити како да боље, ефикасније и успешније учи. Потребно је само да себи поставите циљ да желите постати успешни у учењу, као и да усвојите и вежбате стратегије успешног учења.
Следећих осамнаест закона описује начине како можете постати успешни у учењу.
1. Закон веровања
Једна стара изрека каже: „У шта год истински верујете свим срцем, постаје ваша стварност.“ Најгоре веровање које можете имати јесте оно када верујете за себе да сте ограничени на неки начин. На пример, мислите за себе да сте мање талентовани или способнији за учење од других. Да су други супериорнији од вас. Оваква веровања коче ваш потенцијал. Вуку вас уназад. Стварају сумњу и страх. Паралишу вас и спречавају да предузмете кораке којима ћете искористити ваш истински потенцијал за учење.
Да бисте напредовали у учењу, да бисте се кретали напред и навише, морате одбијати помисао да сте ограничени на било који начин. Ако други људи успевају да науче више и добију боље оцене, то је зато што су развили своје таленте и способности више него ви. Оно што они раде, исто тако можете и ви. Само треба да научите како.
2. Закон уложеног труда
Сва вредна достигнућа, па тако и резултат на испиту, зависе од тешког рада. Можете извући више од учења само ако више уложите у учење. Што више улажете, бољу ћете оцену добити. Бићете мотивисанији и одговорнији. Створићете позитивну енергију.
Увек ћете пожњети оно што посејете. Ако посејете више, на крају ћете пожњети више.
3. Закон упорности
Упорност је најјачи квалитет успеха у учењу. Најважнија предност коју имате, онај квалитет који вас одваја од других, јесте способност да истрајете дуже од било кога другог. Када истрајавате упркос свакодневним препрекама, ви показујете себи и другим људима да поседујете самодисциплину и да владате собом, а то су оне карактеристике које су неопходне за постизање успеха у учењу.
Упорност се сматра великим квалитетом који вам омогућава да савладате сва ограничења, разочарења, привремене неуспехе и баријере које „надолазе“ док спремате испит.
Ваша упорност, ваша истрајност у учењу је оно по чему се мери колико верујете у себе.
Увек се сетите реченице Винстона Черчила: „Никада се немојте предати, никада, никада немојте одустати.“
4. Закон снаге и енергије
Да бисте били успешни у учењу, морате да имате довољно енергије за учење, да увек будете будни и бистре главе. Енергија је неопходна за добру концентрацију, разумевање и меморисање.
Енергију првенствено добијате из здравог тела и мотивације.
Шта да чините да стекнете снагу и енергију?
За тело је важна здрава и редовна исхрана, редовно и довољно спавање (у периоду између 23 и 7 сати) и редовна физичка активност.
Битно је да сте стално физички активни. Можете да радите кондициони тренинг, вежбе истезања или јачања мишића. Упишите се на било који спорт, упишите се у теретану, вежбајте јогу или барем свакодневно идите у шетњу.
5. Закон беспрекорног рада
Успешни ученици су особе које се опредељују за перфекцију. Они су посвећени томе да буду најбољи, да добију најбоље оцене. Стално иду ка усавршавању. Предати су личном перфекционизму у свему што раде. Највише размишљају како да победе, тј. да положе испит.
6. Закон учења корак по корак
Врло је важно да учите често и редовно као и да сваки пут добро савладате мале целине. Битно је да сте стално усмерени на остварење својих циљева учења, а то подразумева да учите континуирано.
Тачно је да нећете увек бити исто способни и расположени за учење, али успех у учењу зависи највише од тога колико успете створити навику систематског, свакодневног, временски унапред тачно одређеног учења.
Како ово да изведете?
Редовно, ако је могуће сваког дана, учите мање целине и добро их научите. Гледајте да стекнете навику свакодневног учења. Врло је битно да будете дисциплиновани у учењу као и у свим осталим активностима и подручјима свога живота.
7. Закон разумевања и повезивања градива
Успешни студенти и ученици првенствено настоје да добро разумеју главну поруку аутора уџбеника као и опште идеје и концепте. Неуспешни ученици настоје да једноставно упамте што више података. Често без разумевања.
Успешни људи у учењу повезују ново градиво са ширим контекстом и другим изворима знања. Зато они знају да разликују битне од небитних информација. Тиме је квалитет њиховог знања бољи.
Како да разумете и повезујете градиво? Увек настојте да нове информације смислено организујете и повезујете. Истражујте: како су нове информације међусобно повезане, како је ново и старо знање повезано и како су нове информације повезане са властитим искуством и свакодневним животом.
8. Закон одлучности
Закон одлучности каже: „Ниво до кога ћете напредовати одређен је, углавном нивоом до кога желите да стигнете.” Колико ћете напредовати у учењу, не одређују спољни фактори, тј. оно што се дешава око вас. То углавном одређују унутрашњи фактори, односно оно што се дешава у вама. Ваш лични степен жеље и амбиције одређује ваше учење и ваш резултат више него било који други фактор. Ви сте она особа која одлучује и ви ћете бити успешни у учењу тачно онолико колико сте то одлучили.
Преузимање обавезе да будете одлични у процесу учења, више него било која друга одлука, обезбедиће вам засигурно велики успех. Посвећеност том задатку ће вас гурати све више и више. Она ће вас мотивисати и инспирисати. Она ће вас одржавати када се суочите са обесхрабрењем или разочарењем. Сви успешни људи, у било којој области, дошли су до тог нивоа након што су донели чврсту одлуку да постану најбољи у ономе што раде.
9. Закон планирања и припреме
Најбољи ученици у школи и на факултету увек се добро припеме пре почетка учења. Главно обележје успешних студента се огледа у темељној припреми у којој се сагледава сваки детаљ, пре него што се крене са учењем. Они критички сагледавају своје раније резултате и анализирају детаље претходног процеса учења више пута пре него што почну.
Да ли можете да замислите неког фудбалера или кошаркаша који се не загреје пре почетка неког такмичења. Исто тако вам је и у учењу. Ако желите да спремите и положите испит без већих проблема, мора вам прећи у навику да се пре почетка учења максимално припремите.
Упамтите: Сваки минут који утрошите на претходну припрему и планирање циљева, активности и времена, уштеди вам 10 минута рада на извршењу тих планова. Са пажљивим планирањем остварујете 1000 посто већи ефекат на улагања ваше менталне, емотивне и физичке енергије.
10. Закон мотивације
Зашто се понашате на одређен начин? Зашто неко упркос бројним препрекама истраје у ономе што је започео, а други врло брзо одустаје? Када постављате себи таква питања ви, заправо, постављате питања о мотивацији, сили која покреће ваше понашање према неком циљу.
Мотивација за учење је стање када имате мотив да нешто учите и научите. Да бисте постигли успех у учењу, битно је да сте заинтересовани и мотивисани. Ако сте мотивисани, постојаће већи мисаони напор и степен мисаоне активности, имаћете бољу концентрацију што ће довести до бољих резултата у учењу.
11. Закон учења од општег према појединачном
Они који су успешни у учењу, не доживљавају градиво као велику масу неповезаних делова, већ као једну велику смислену целину која је повезана и са свакодневним животом. Они посматрају поједине делове у светлу шире целине чији су део. То им олакшава разумевање и памћење појединих података.
Шта да радите да остварите овај закон?
Настојте да увек добијете глобални преглед над градивом и да добро научите општу структуру. Она вам је костур на који поједине информације можете добро повезати.
Користите садржаје књига, сажетке, наслове и поднаслове и цртајте когнитивне мапе.
12. Закон памћења кључних информација
Успешни људи у учењу предузимају додатне кораке да добро упамте кључне информације. Они активно и редовно понављају најважније делове градива.
Како да запамтите кључне информације?
Као прво - понављајте редовно. При томе, покушајте да се што више градива присетите из главе. Код понављања вам могу бити од користи разна помагала, као на пример картотека за учење, флеш картице и мнемотехнике (вештине које омогућавају да повезивањем слика или речи лакше запамтите информацију).
13. Закон јасноће
Деведесет посто вашег успеха у учењу зависи од јасног виђења циља. Недостатак јасног сагледавања циља највише доприноси фрустрацији и лошем успеху у учењу. Више него било који други фактор.
Што су вам ваше аспирације и циљеви учења јаснији, то ћете бити делотворнији и ефикаснији у њиховом постизању.
Ученици који имају јасне циљеве постижу далеко више за краћи временски период него они који их немају. Кључ за постизање великих достигнућа у учењу јесте јасноћа ваших циљева. Ваш успех у учењу је увелико одређен тиме колико вам је јасно шта заправо желите.
14. Закон приоритета
Ваше умеће да одредите битне приоритете у погледу времена одређује укупан квалитет вашег учења. Најгоре коришћење времена јесте када радите добро нешто што уопште не треба да радите.
Паретов закон 80:20 каже да 20% ваших активности одређује 80% вредности свих других активности. Ако имате листу од 50 ствари које треба да урадите, 10 ствари од тих 50 има већу вредност него 40 осталих заједно.
Због тога је веома важно да у учењу усмеравате пажњу на мали број активности који доприносе великој вредности вашег учења и рада.
15. Закон доследности
Беспрекорно учење је могуће само када се максимално усресредите свим бићем на један задатак, један предмет и предате му се све док га у потпуности не завршите. Ако у томе успете, можете драстично повећати свој ниво продуктивности и резултата.
Доследно учење је једна од најмоћнијих техника учења. Она вам може повећати резултате и за неколико пута. Може вам смањити време које утрошите на учење за целих 70 посто - самим чином предавања учењу и дисциплиновањем себе да не остављате лекцију док је не завршите.
Када кренете са неком лекцијом па је оставите и поново јој се враћате неколико пута, то драстично повећава време које је потребно да бисте ту лекцију завршили. Са друге стране, када кренете са учењем и одбијете да га оставите док не завршите, у стању сте да постигнете далеко више него што сте мислили да је уопште могуће. Дисциплиновањем себе да завршите лекцију до краја, ви значајно повећавате вредност свог резултата.
16. Закон визуализације градива
Успешни студенти и ученици током учења стварају живе, занимљиве слике појединих информација или описаних догађаја. Они визуализују информације, тј. покушавају створити слику онога што желе да запамте. На тај начин активирају већи део мозга и те слике постају знаци који им помажу да се присете информација.
Шта да учините да визуализујете градиво?
Код учења увек мало станите и замислите неку слику која описује градиво. Ако нпр. учите о Солунском фронту замислите војнике, пушке, српске и француске заставе на једној страни, немачке и аустроугарске на другој, замислите како се све дими од топова, бомби...
17. Закон тестирања знања
Људи који су експерти за учење, не препуштају успех учења случају. Они сами проверавају да ли су упамтили најважније податке као и да ли су добро разумели материју.
Они себе стално тестирају.
Шта да чините да тестирате ваше знање?
Након учења испитајте себе тако да самостално покушате поновити најважније делове градива својим речима или покушајте одговорити на питања везана уз градиво.
Можете цртати и мини когнитивне мапе.
Можда је најквалитетније испитивање оно у пару. Замолите неког другог да провери ваше знање тако што ће вам постављати питања.
18. Закон анализе и провере учења
Успешни људу у учењу имају развијену метакогнитивне способности, тј. способност да мотре и регулишу сопствени процеса учења, размишљања и памћења. Они су свесни кад треба да тестирају своје знање и разумевање, када нису разумели градиво и када треба да промене стратегију и начин учења.
Успешни ученици непрекидно проверавају квалитет плана и процеса учења, знања и разумевања градива и мењају начин учења по потреби.
Шта да чините да остварите овај циљ?
На крају учења одвојите време за критичку анализу процеса учења. Преиспитајте свој план и стратегију учења и донесите закључке како да унапредите учење.
Одлична метода је писање дневника учења. Након сваког учења укратко напишите основне закључке о томе шта сте учили, шта научили, како сте учили и како да унапредите учење.
За развој метакогнитивних способности може вам помоћи то да почнете проучавати учење. Похађајте неки семинар о учењу, читајте књиге о учењу и дискутујте са другим људима о учењу.

Comments