06.2. Једанаест стратегија за подизање мотивације за учење

Пред вама се налази једанаест стратегија које треба да вас уздигну, подигну ентузијазам и самопоуздање:
1.    Направите уговор са самим собом. Уговор је у пословном свету нешто што обавезује. Он је гаранција да ће се одржати реч.
2.    Обавежите се уговором да ћете положити испит. Предвидите санкције ако не учите или не положите испит. Као у сваком уговору.
2.    Не чекајте инспирацију за учење. Учење започните одмах. Будите упорни, не дозволите да вас ишта поколеба. Најлакше је одустати.
3.    Испуните неопходне предуслове за учење:
  • » Уредите простор за учење - уредност је пола учења (од плана, торбе, стола, утврђеног времена...).
  • » Обезбедите оптималну температуру, светлост, влажност, стално место (иста ситуација ствара позитивне асоцијације за учење).
  • » Пустите музику. Она позитивно делује на емоције и опушта, јача ум, подстиче креативност, мотивише тело и до неколико пута олакшава учење. Важно је да музика буде угодна, ненаметљива и тиха, за добро расположење.
  • » Будите одморни (врло важно за учење је да имате довољно сна).
4.    Планирајте ваше учење. Припрема је 90% успеха, предуслов свега. Можете учити стихијски, без плана, али ће то знатно успорити ефекте учења. За добре и брзе резултате морате планирати. Направите план, ставите га на место где ће вам стално бити пред очима и држите га се. Направите дневни, али и месечни план. И придржавајте га се.
5.    Постигните мале успехе на самом почетку јер ништа не мотивише као успех. Поделите учење на мање целине. Ако разложите процес учења на мање делове, градиво вам се неће чинити толико тешким и досадним. Када завршите један део, пре него што пређете на други, осетићете задовољство постигнутим и напредак, што све добро психолошки делује и мотивише. То ће вас додатно мотивисати да се даље прихватите посла. Приметићете промену у расположењу. Бићете продуктивнији него икада раније.
6. Користите стратегију „грудва снега”. Врло добар начин да се мотивишете за учење јесте стратегија „грудва снега”.
Како она изгледа?
Отворите ваш уџбеник и пронађите најзанимљивији део за учење. Започните одатле процес учења. На тај начин ћете једну лекцију, део књиге или поглавље савладати на лак и једноставан начин. То ће повећати ваше самопоуздање и мотивацију. Попут грудве снега која се котрља и повећава, тако ће се и ваше наредне активности у учењу везати за први успешно обављен задатак.
7.    Немојте преплитати неколико задатака. Постоје разне сметње приликом процеса учења. Све оне се не могу елиминисати. Али оно што сигурно можете да урадите је да не задајете себи неколико ствари у исто време. Веома је битно да се усредсредите на један задатак и урадите га најбоље што можете. То ће повећати ваш ниво мотивације што ће значајно утицати да процес учења завршите много брже.
8.    Не гледајте негативно на грешке. Оне су важан део вашег напретка у учењу. Ако не грешите, онда стагнирате, не развијате се, не напредујете. Успех је резултат припреме, тешког рада и учења из грешака.
9.    Размишљајте о будућности. Врло важан фактор вашег мотивисања за учење јесте будућност коју сте пројектовали. Учење је корак ка том циљу.
Које будуће циљеве можете да зацртате?
  • » Независност. Да будете независни, да живите од свог посла.
  • » Образовање. Да будете образовани на пољима која вас занимају.
  • » Вештине. Да поседујете вештине које данас немате.
  • » Запослење. Учење може да вам омогући бољу могућност запошљавања.
10.    Учите са пријатељем или колегом. То се може испоставити као много лакше, ефикасније и подстицајније.
11.    Наградите се за сваки успех, извршење задатка. Награда ствара позитивне асоцијације. То ће вам повећати жељу за успехом.
Нека награда буде лична, да осетите радост. Унапред одредите шта је награда (нпр. чоколада, омиљена књига, одлазак у биоскоп или позориште...). А највећа награда изнад свих је да будете поносни на своје учење.

Comments