06.1. Зашто је важно да се мотивишете за учење?

Не можете да се натерате да учите на време и да у томе истрајете. Немате снаге или концентрације да урадите све како треба. Оптужујете себе за неучење или лоше резултате.
Градиво вам је обимно, фрустрирани сте резултатима учења, под стресом сте, ентузијазам вам је спласнуо. Размишљате да одустане од учења предмета који сте започели.
Проблем је у мотивацији за учење.
То није ништа чудно. То је нормално. За очекивати је да вам недостаје мотивација да се предано бавите тако тешким и дуготрајним послом као што је учење или студирање.
Мотивација су сви они фактори унутар вас који подстичу, одржавају и каналишу ваше понашање у сврху постизања циља.
Мотивација у учењу су они чиниоци који покрећу, организују, усмеравају и одређују интензитет и трајање активности учења.
Када вас инспирише неки велики циљ, неки изванредан пројекат, све ваше мисли су усмерене ка томе. Ваш ум превазилази границе, ваша свест се шири у свим правцима и ви се нађете у новом, огромном и дивном свету. Неискоришћене снаге, знања и таленти оживљавају и ви откривате да сте много снажнија особа него што сте то икад и сањали.
Како да све ово остварите, тј. како да се мотивишете за учење? Постоје 2 основна предуслова:
1.    Чврсто донесите одлуку да ћете стварно учити. Ово је један од одлучујућих услова за учење уопште. Ако нема снаге и воље, јаке одлуке, нема ни мотивације. Тада не помажу ни најбољи поступци.
2.    Имајте позитиван став. Донесите одлуку да ћете успети. Абрахам Линколн је једном рекао: „Одлука да ћете успети је важнија од свих осталих ствари.”
Главни подстицај учењу јесу позитиван став и воља, позитивне мисли и очекивања. Готово 50% успеха зависи од тога колико имамо позитивна гледишта. Оно што мислите о себи у великој мери утиче на ваша очекивања, расположење, резултате. Успех зависи више од тренутног стања, него од способности.

Comments