02. Увод‎ > ‎

02.7. Шеснаест питања пре и за време учења – листа за проверу

Пре него што почнете са учењем одређеног предмета, треба да прелистате књигу, погледате наслове лекција, уочите кључне речи, а затим да одговорите на осам основних питања која ће вам помоћи да одредите вашу стратегију и неопходне кораке за успешно учење.
1.    Како гласи наслов предмета?
2.    Које су кључне речи које се спомињу у књизи? На пример, ако спремате предмет менаџмент, кључне речи су: планирање, лидерство, стратегија, окружење, организација, контрола и сл.
3.    Да ли разумете све кључне речи?
4.    Шта већ знате о тој теми? Можда сте већ читали нешто о томе или причали са пријатељем или колегом.
5.    Да ли имате знање из сличних предмета? На пример, спремате предмет маркетинг, а пре тога сте положили предмет продаја, знања стечена на том предмету умногоме ће вам олакшати процес учења маркетинга јер се ради о сличном градиву, са много заједничких карактеристика.
6.    Које врсте информација и података ће вам помоћи у учењу (да ли су то графикони, шеме, табеле, статистички подаци, истраживања...)?
7.    Да ли ћете се ослонити на само један извор информација (нпр. уџбеник)?
8.    Да ли ћете морати потражити додатне изворе (нпр. Интерент, додатне књиге, часописи, публикације...)?

За време учења треба да одговорите на следећих осам питања:
1.    Док учите, да ли се запитате да ли разумете градиво? Ово је неопходно стално да радите јер нема сврхе учити без разумевања. Напамет научено знање „испари” врло брзо.
2.    Да ли са учењем треба да идете брже или спорије? Процените ваше способности током учења и у зависности од тога одредите сопствени темпо.
3.    Када нешто не разумете, да ли се запитате зашто то не разумете? Ово је врло важно питање. Узроци неразумевања могу бити лоша концентрација, лоше написан уџбеник, нисте удубљени у градиво, не цртате, не разлажете градиво на мање целине...
4.    Да ли током учења правите паузе како бисте направили кратко излагање претходно пређеног градива? Нема сврхе учити све одједном. Градиво се мора понављати. Најбоље је материју разделити на логичне целине или поглавља и кад завршите одређено поглавље, извршити његово понављање.
5.    Да ли се замислите и запитате да ли је градиво логично изложено? Ако није, потражите помоћ у неким другим књигама, уџбеницима, на Интернету...
6.    Да ли кад учите градиво, процењујете ствари, тј. слажете се или не са написаним? Без обзира шта пише у уџбенику, имајте свој став о сваком питању. Тако ћете брже запамтити информације и научити лекцију.
7.    Да ли вам је неопходан разговор са другим студентима или ученицима како бисте усвојили градиво? Ово може бити одлична стратегија да разјасните нејасно, да сазанте нове чињенице о лекцији, да поновите научено.
8.    Да ли током учења треба да ступите у контакт са вашим наставником, асистентом...? Одлазак на консултације код вашег ментора и професора је добар начин да савладате све тешкоће и разјасните могуће нејасноће.

Comments