02. Увод‎ > ‎

02.5. Неколико најбитнијих ствари за учење

Да бисте постигли успех у учењу, потребно је да водите рачуна о четири битне ствари у учењу:
1. Услови у којима учите
Пре почетка учења обавезно проветрите собу у којој учите. Чист ваздух помаже бољем раду мозга. У просторији не сме бити ни претопло ни прехладно (оптимална температуре треба да је између 18 степени и 22 степена).
Друга битна ствар је да учите, ако је могуће, увек у исто време. То је добра стратегија за развој радних навика.
Учите увек на истом месту, седећи за столом. Водите рачуна да сто не буде ни превисок ни пренизак. На столу припремите сав материјал за учење, а све остале ствари склоните. Радио и телевизор угасите.
2. Планирање учења
Једна од најважнијих ствари у учењу је да направите стални распоред времена за учење, одмор и остале активности. Сваког дана одредите редослед учења. Учите у континуитету по 45-60 минута. Учење различитих тема и предмета прекидајте кратким одмором.
3. Начин на који учите
Пре почетка учења потребно је да се саберете и усмерите мисли на оно што ћете учити.
Учићете краће, а градиво боље научити ако оно што је било обрађивано у школи или на факултету учите истог или следећег дана код куће. Што пре то боље.
Пре почетка учења, прво треба да прелистате уџбеник и белешке да бисте се подсетили градива које сте учили прошлог пута.
Затим прочитајте пажљиво лекцију и забелешке у радној свесци. Ако је потребно, прочитајте и неколико пута. Затим проучите цртеже и табеле у уџбенику. Након читања размислите шта је важно и битно у лекцији и то подвуците или означите поред, са стране текста неким знаком. Користите уобичајене и најчешће знаке као што су стрелица или звездица.
Градиво ћете најбоље учити и понављати уколико део по део препричате гласно својим речима.
Градиво можете понављати тако да наслове из лекције претворите у питања, напишете их и покушате одговорити без гледања у књигу.
Замолите родитеље, пријатеље да вас преслишају, прегледају задатке или тестове и укажу на евентуалне грешке које треба да исправите.
Након учења „наградите” сами себе изласком, неком игрицом, гледањем телевизије и сл.
4. Подстицаји за учење
Врло важна ствар у учењу јесте мотивација и подстицаји.
Битно је да кад год можете будете окружени и ведрим и позитивним особама које разумеју вас и ваше проблеме, које ће показивати интерес за ваше резултате учења. Оне ће вам много значити у тренуцима када наиђе „криза учења”, односно кад вам уопште не иде са учењем. Кроз вербалну или неку другу помоћ.
Добар начин мотивације јесте хваљење и бодрење себе. Оно може бити значајан подстрек у процесу учења.

Comments