02. Увод‎ > ‎

02.4. Научите да учите - фазе у развојузнања

Приликом процеса учења и стицања знања пролазите кроз четири фазе:
1. Фаза несвесне некомпетенције
Ово је прва фаза учења. У њој сте несвесно некомпетентни, не знате шта не знате, односно шта све треба да научите.
На пример, када бисте гледали професора или учитеља како држи предавање, помислили бисте у себи: „Ово је једноставно. То и није неки проблем научити.” Или гледате возача аутобуса како вози, како мења брзине, престројава се… и кажете: „Ово је просто, То могу и ја.”
2. Фаза свесне некомпетенције
У другој фази, фази свесне некомпетенције, почиње ваше учење.
Први пут постајете свесни да не учите добро, да не знате како правилно треба учити и колико. Ово је критична фаза у процесу учења и стицања знања. Наиме, незнање нечега често може створити фрустрацију код људи и утицати на то да одустану од учења. Због тога је веома важно да будете довољно мотивисани за учење.
На пример, уписали сте курс манекенства. Након проласка теоријске обуке, дошао је ред на ствари као што су: устаљивање осмеха, правилни покрети, ходање у високим штиклама, вежбе изградње правилног понашања, честа путовања, строге дијете, учешће на модним ревијама сваког дана... Помислите колико ствари има да се научи. Кажете себи: „Ја не могу све ово.” Ухвати вас паника. И одустанете.
Или, уписали сте часове вожње. Положили тестове. Крећете на први час вожње, гледате инструктора шта све ради: пали мотор, мења брзине, гледа у ретровизор, претиче, иде у рикверц, паркира, нагло кочи... Мноштво ствари које је он направио за кратко време вас демотивишу, подстичу на размишљање типа: „Како ћу ја све ово?. Нисам ја за ово. Можда је најбоље да све то напустим.”
3. Фаза свесне компетенције
У трећој фази сазнали сте како се правилно учи. Све више примењујете успешне стратегије и методе у учењу. Упорним радом и вежбом постајете све ближи стицању знања и савладавању вештина учења. Постајете све успешнији. Осећате се пријатно јер постајете све вештији у учењу при сваком новом покушају. Треба вам само концентрација да бисте били успешни у учењу.
Ако се послужимо малопређашњим примером вожње, то значи да возите без проблема, успешно пратите саобраћајне знакове и сигнализацију, одлично мењате брзине, палите жмигавце, претичете, кочите... Сваким даном све више и више постајете ближе аутоматизму у вожњи.
Или као манекенка, ходате усправно, изглед вам је скоро савршен, пријатно се осмехујете... Шетња по модној писти постаје све више механички процес.
Иако ова фаза захтева необично много труда и концентрације, доноси и велико задовољство.
4. Фаза несвесне компетенције
Последња фаза јесте фаза у којој сте у потпуности овладали учењем. Стекли сте велико знање. Процес учења је природан, једноставан, не захтева толико концентрације.
Ако то примените на вожњу аутомобила, то би могло да изгледа овако: возите већ годинама, научили сте све ситуације, овладали моториком и брзином, вожња постаје рутина, аутоматизовани процес. Не размишљате много док возите, слушате музику, певате, разговарате са сувозачем...

Comments