02. Увод‎ > ‎

02.3. Најчешћи изговори у учењу

Постоје бројни изговори да не започнете учење. Представљамо вам листу најчешћих као и стратегије како да их елиминишете:
1. „Немам инспирацију за учење”
Ако будете чекали да се појави инспирација за учење, вероватно је нећете ни дочекати. Не можете чекати да се „поклопе све коцкице”. Да будете ведри, расположени, надахнути... Одлика правих професионалаца јесте да уче и раде и када су лоше воље.
Шта да радите када немате инспирације?
Једноставно почните да учите без ње. Кад једном почнете учити, може вам се догодити да то и не буде тако тешко као што сте у први мах мислили и да вас то што сте научили или решили подстакне на даље учење.
2. „Лекција је јако велика”
Понекад вам се чини да је то што морате научити превише. Цела лекција вам изгледа јако велико и чини вам се да ће бити тешко научити је. То вас може обесхрабрити и довести до тога да одустанете.
Шта да радите у оваквој ситуацији?
Изделите лекцију на неколико мањих делова. Затим научите први од тих мањих делова. То сигурно неће бити проблем. Мали део се увек може научити.
А кад њега научите, овај „мали” успех ће вас подстаћи да пређете на други део. Па на трећи, четврти итд. Мало по мало, научићете целу лекцију.
3. „Не могу непрестано учити”
Обично вам се чини да стално учите јер првих пола сата тражите шта вам све треба за учење, па се пола сата премишљате како да почнете, па пола сата разговарате са колегом са факултета... и све то рачунате као учење.
Ако време испланирано за учење, заиста проведете у ефективном учењу, нећете имати утисак да стално учите.
Учити није увек лако. Морате учити и оно што вам се свиђа и оно што вам се не свиђа. Сигурно бисте радије гледали неки филм или се дружили са пријатељима. То није проблем. Остварите план учења, а затим наградите себе неким филмом, књигом, изласком…
4. „И ако будем учио, добићу лошу оцену”
Једна стара изрека гласи: „Пазите шта желите, могло би вам се и остварити”. Друга каже: „За оптимисте је чаша напола пуна, за песимисте је напола празна.
Једна од битних ствари у учењу, као и у животу, јесте да будете оптимиста. Не посматрајте ствари црно.
Ви постајете непоправљиви оптимиста само онда када стварате навике оптимизма. Оптимизам је темељ позитивног менталног става. Оптимисти су људи са крилатицом „Све може да се уради и среди.” Они налазе добре и позитивне стране у свакој ситуацији. Кад нешто крене лоше они кажу: „Добро је”, а онда траже начине и методе да тај проблем или тешкоћу реше.
Оптимисти праве планове акција, постављају циљеве које желе остварити и усмеравају своје мисли на оно што тренутно раде. Насупрот њима, песимисти су напети, депресивни и уопште не размишљају шта би у датој ситуацији могли учинити. Оптимисти траже корисне лекције у свакој препреци или разочарењу. Као што је Наполеон Хил рекао: „Оптимисти раде по принципу да потешкоће долазе, не да спрече, већ да подуче.
5. „Не могу учити сам”
Чак и ако волите да учите сами, понекад је добро да учите са неким у пару или групи. Расправа о ономе што учите са другом особом може вам значајно олакшати стицање знања. Партнер у учењу може вам објаснити нешто што вам није јасно. Исто тако, ваше објашњавање лекције партнеру може вам помоћи да учврстите градиво.
Често смо уверени како нешто добро знамо и како смо то научили, али тек када покушамо то пренети неком другом, видимо да то и није баш тако.
Стратегија учења у пару је одличан начин и да увежбате презентацију пред професором, да се припремите за презентацију знања на испиту.
Заједничко учење делује и на вашу мотивацију. Можда бисте у једном тренутку одустали од учења јер вам је свега доста, али вас партнер својом упорношћу подстиче да наставите.
Такође, у паузама ће вам бити мање досадно када сте у друштву.

Comments