02. Увод‎ > ‎

02.2. Осам највећих проблема у учењу

Приликом учења могу се појавити бројни проблеми. У наставку ће вам бити представљени они најчешћи:
1. Стално одлагање почетка процеса учења. Нисте мотивисани. Никако да седнете, да „загрејете столицу”. Све друго вам је важније.
2. Брзо одустајање од учења због других послова, активности, обавеза или провода. Пријатељи вас зову на рођендан, прославу, журку. Родитељи су вас замолили да одете до продавнице, да им помогнете у сређивању стана... Све су ово саставне активности живота, али могу да ометају процес учења ако нису добро распоређене у односу на учење.
3. Нередовно учење (кампањско учење), учење пред сам испит... Два месеца је до испитног рока, мислите да имате довољно времена, одлажете почетак учења. Ово је обично велика варка. Време до испита брзо прође, а ви се нађете у „небраном грожђу“ јер имате мало времена да квалитетно припремите испит.
4. Осећај брзог заборављања и помешаности наученог. Често се дешава да се учи више од онога што је оптимално за тај дан, често не повезујете чињенице, информације и знања из претходних сличних предмета, нисте довољан број пута поновили градиво, нисте разјаснили најважније целине, извукли тезе за лекцију... Све то може резултовати у заборављању пређеног.
5. Страх од испита је један од највећих ометача процеса учења. Још на самом почетку учења крећете да размишљате о испиту, о негативном исходу, слушате разне приче и говоркања о овом или оном професору. Јавља се трема, нервоза, предиспитни страх, а још нисте завршили процес учења.
6. Учење без проверавања и понављања градива. Прелазите градиво само читањем. Док читате све разумете, задовољни сте, мислите да ће све остати у меморији. То је друга варка у учењу. Учење без понављања и проверавања је узалудно учење.
7. Непостојање властите организације градива. Нисте направили план активности за предмет који спремате. Не постоји дневни, али ни недељни ни месечни план. Не знате кад почињете тог дана, који део активности је предвиђен за учење, а који за слободно време...
8. Постојање великих тешкоћа у разумевању градива. Нисте били на предавању и нисте чули излагање професора. Или, били сте на предавању, али сте „херметички” слушали. После предавања нисте разјаснили неразумљиве делове, нејасноће, нове речи и сл. Нисте разговарали са колегама о обрађеној теми... Резултат су велики проблеми у разумевању
Comments